Gitarski

Objave

Gitarski

Nema ničega ljepšeg od jedne gitare – osim možda dviju gitara.
F. Chopin

O gitarskom odjelu

Prvi učenici gitaristi upisani su u školu 1965. godine, nedugo nakon što je gitara u Hrvatskoj uključena u sustav glazbenog obrazovanja. Od samih su početaka profesori na odjelu zauzeti oko razvoja i unapređenja hrvatske gitaristike, osobito gitarske pedagogije, od poticaja Muzičkoj akademiji da otvori studij gitare do osnivanja i dugogodišnjeg vođenja Hrvatske udruge gitarskih pedagoga i časopisa Gitara.

U radu s učenicima potiče se njihov svestran razvoj: kroz individualnu nastavu i skupno muziciranje, natjecanja i nastupe u prostorima škole i izvan nje – bilo da se radi o onima koji će nastaviti profesionalnu karijeru, ili o onima koji će se odlučiti za neko drugo zanimanje. Stoga među učenicima koji su završili školovanje ima koncertnih umjetnika i glazbenih pedagoga, ali i amatera koji osjećaju da im dan nije potpun ako nisu uzeli u ruke svoju gitaru.


Česta pitanja

U kojoj dobi je najbolje započeti s učenjem gitare?

U prvi razred glazbene škole u pravilu upisujemo učenike do 9 godina starosti. S jedne strane, bavljenje glazbom dobro je započeti u čim mlađoj dobi; s druge strane polazak u (redovitu) školu predstavlja veliku promjenu u dječjem životu. Pridodate li tome odmah i glazbenu školu, moglo bi se dogoditi da vaše dijete svoju gitaru doživi kao teret, a ne kao radost.
Praksa je pokazala da je učenje gitare najbolje započeti u drugom ili trećem razredu osnovne škole. Nastavni je program prilagođen tome uzrastu. Osim toga, ako se učenik odluči za profesionalnu karijeru, svoje će desetgodišnje školovanje u glazbenoj školi završiti u pravo vrijeme za nastavak studija na Muzičkoj akademiji.
Želite li svome djetetu već u predškolskoj dobi omogućiti ozbiljniji doticaj s glazbom, na raspolaganju vam je glazbeni vrtić.

Mora li učenik imati vlastito glazbalo?

Svakako. Ipak, ako ne posjedujete gitaru, nemojte ju nabavljati sami. Svaki će profesor rado pružiti sve potrebne informacije i pomoć oko izbora prikladnoga glazbala za svojeg učenika, uzimajući u obzir njegove potrebe te vaše želje i financijske mogućnosti.

Mora li učenik vlastitu gitaru donositi na nastavu?

U pravilu da. Prije svega, dok učenik ne nauči sam ugađati svoje glazbalo bit će mu u tome potrebna stručna pomoć. Početničke gitare katkad su nešto manjih dimenzija od standardnih, a osim toga svaka gitara ima svoj specifičan odziv i boju tona: stoga će mladom gitaristu biti jednostavnije ako na satu svira na vlastitom glazbalu.

Ne znam ništa o glazbi, bojim se da neću moći pomoći svome djetetu…

Učenik će u školi naučiti sve što treba. Roditelj će svoju pomoć pokazati kroz radost zbog njegova napretka i svakodnevnu brigu oko redovitog vježbanja. Kad nabavite gitaru, to je kao da je u kuću stigao novi kućni ljubimac: ne možete djetetu prepustiti da se posve samo brine o njemu.

Kako se treba pripremiti za audiciju za upis u glazbenu školu?

Nije potrebna nikakva posebna priprema. Na audiciji se provjeravaju djetetove glazbene sposobnosti: ispituje se glazbeni sluh i pamćenje te osjećaj za ritam. U okviru audicije dijete će pjevati pjesmicu po vlastitom izboru – to je jedino što možete unaprijed pripremiti, ako baš želite.

Je li za učenje gitare potrebno glazbeno predznanje?

Ne. Na audiciji se jednako tretiraju kandidati koji su polazili glazbeni vrtić ili već nešto (privatno) svirali, kao i potpuni početnici.

Moram li, osim gitare, nabaviti još kakav pribor?

Za sviranje gitare je potreban sklopivi podnožak (na koji dolazi sviračeva lijeva noga) i stalak za note. Početnicima će dobro doći i elektronička spravica za ugađanje gitare. Sve navedeno može se nabaviti u trgovini muzikalijama. Stolac odgovarajuće visine (do djetetova koljena) obično se nađe u svakoj kući, a stalak za odlaganje gitare sasvim sigurno ne spada među neophodne potrepštine. Vjerojatno ćete s vremenom, prema preporuci profesora, trebati i metronom.

Kako često treba mijenjati žice na gitari?

Prema potrebi. Sviranjem se žice troše, a zbog toga gube zvonkost i punoću tona te točnu intonaciju. Vijek trajanja žica prije svega ovisi o tome koliko se na njima svira, a zatim, naravno, i o njihovoj kvaliteti. U praksi to znači da pojedini početnici neće istrošiti žice niti tijekom cijele školske godine, dok će pojedini učenici završnih razreda srednje škole nove žice trebati svaki mjesec, pa i češće.


Nastavnici gitarskog odjela

TOMISLAV VASILJ
profesor gitare, savjetnik
pročelnik gitarskog odjela

MARTA FAULLEND HEFERER
profesorica gitare

BLANŠA JOVETIĆ
profesorica gitare

FRANKA KESIĆ
profesorica gitare

NINA KOBLER
profesorica gitare

MORANA PEŠUTIĆ
profesorica gitare, savjetnica

JOSIP ROŠA
profesor gitare