Teorijski

Objave

Teorijski

O teorijskom odjelu

Obrazovanje glazbenika u punom smislu riječi ne uključuje samo sviračku vještinu nego i široko teorijsko obrazovanje.
Za sve učenike škole odjel organizira nastavu kroz petnaest nastavnih predmeta. U srednjoj se školi uspješno ostvaruje korelacija među njima, a uporište je na upoznavanju glazbene literature kroz pjevanje, diktate, harmonijsku analizu, sviranje partitura, proučavanje glazbenih oblika i dirigiranje.
Posebna briga posvećena je učenicima teoretskog odjela. Oni sudjeluju na javnim nastupima, pogotovo na kraju školovanja, bilo kao dirigenti školskog zbora ili orkestra, bilo kao izvođači na raznim instrumentima (glasovir, udaraljke i slično).
Učenici škole postižu zavidne uspjehe na regionalnim i državnim natjecanjima iz solfeggia, u koja su se uključili čim je uvedena ta disciplina.
U sklopu razvoja kreativnosti, maturanti uz pomoć profesora s odjela organiziraju stilsku večer koja se održava zadnju subotu prije početka korizme. Svake se godine glazbeno i scenski obradi odabrana tema, a kruna večeri je nastup (pod maskama) maturanata i ostalih učenika srednje škole.


Nastavni predmeti teorijskog odjela

  • predškolski program (glazbeni vrtić)
  • sofeggio
  • zbor
  • harmonija
  • polifonija
  • povijest glazbe
  • glazbeni oblici
  • sviranje partitura
  • dirigiranje

Glazbeni vrtić

Glazbeni vrtić je prvenstveno namijenjen djeci predškolske dobi. Kroz učenje dječjih pjesmica, igre s pjevanjem i igre s Orfovim instrumentarijem razvijaju se ritamske i intonativne sposobnosti. Grupa se sastaje dva puta tjedno po 45 minuta, u kasnijim popodnevnim satima.
Polaznici glazbenog vrtića redovito nastupaju na Koncertu svetom Nikoli koji se posljednjih godina održava u Europskom domu kao i na priredbama za roditelje u dvorani škole.
U glazbeni vrtić se upisuju djeca bez pristupanja audiciji.
upisi osnovna škola

Povijest glazbe

Predmet POVIJEST GLAZBE sastavni je dio srednjeg glazbenog školstva. Od donedavnog trogodišnjeg, proširen ja na četverogodišnji program (od 1. do 4. razreda po 2 sata tjedno), a objedinjuje i neke druge predmete kao što su poznavanje glazbala, upoznavanje glazbene literature i folklor.
Predmetni nastavnik, diplomirani muzikolog Željka Tonković, na ovom je mjestu od 1984. godine, a naslijedila je profesora Vladimira Špoljarića, teoretičara i kompozitora.
Povijest glazbe nezaobilazna je zbog sudjelovanju u izgrađivanju produktivne ili reproduktivne ličnosti učenika koja se razvija u smjeru profesionalizma ali i onih koji će se, zbog svojih različitih afiniteta zadržati na amaterskoj osnovi. Isto tako, ovaj je predmet temelj najšireg glazbenog obrazovanja i informiranosti.
U toku svog postojanja u okviru ove škole, predmet povijest glazbe oduvijek je bio u skladu s najnovijim postignućima i saznanjima muzikoloških i historiografskih istraživanja glazbe kod nas i u svijetu, te interpretacijskim međunarodnim trendovima. U sadašnjoj nastavi prati i nove mogućnosti koje pružaju tehnički i medijski napredak te se njima koristi kao nastavnim sredstvima i pomagalima. Također se uključuju pogodnosti koje pruža internet u međusobnoj izvannastavnoj komunikaciji na relaciji učenik-učenik i učenik-nastavnik i obrnuto, a u skladu s najsuvremenijim postavkama nacionalnog kurikula.

Mail nastavnika: povijestglazbebersa@yahoo.com
Facebook: Povijest Glazbe Bersa Zagreb

Izvannastavne aktivnosti

Od izvannastavnih aktivnosti ističe se tematska priredba, popularni maskenbal, koji se tradicionalno održava jednom godišnje već puna dva desetljeća, a njen idejni začetnik i dugogodišnji realizator sve do svoje mirovine je Irena Kamenarović Tonković, prof.
Osim toga, kao nezaobilazni dio praćenja glazbenog života učenike se upućuje i omogućavaju im se posjeti renomiranim glazbenim međunarodnim natjecanjima koja se periodično održavaju u Zagrebu (violinsko Vaclav Huml, violončelističko Antonio Janigro i dirigentsko Lovro Matačić), te posjeti raznim drugim koncertima, ali i izložbama, predavnjima i slično.


Nastavnici teorijskog odjela

JADRANKA POJE
profesorica teorijskih glazbenih predmeta
savjetnica, pročelnica teorijskog odjela

KATARINA DUPLANČIĆ HERMAN
profesorica teorijskih glazbenih predmeta

RUŽICA GAČIĆ
profesorica teorijskih glazbenih predmeta

INES MEDIĆ
profesorica teorijskih glazbenih predmeta

EMINA PAULIĆ
profesorica teorijskih glazbenih predmeta

JURICA PETAR PETRAČ
profesor teorijskih glazbenih predmeta, mentor

ŽELJKA TONKOVIĆ
diplomirana muzikologinja

IVANA ZAJCEV
profesorica teorijskih glazbenih predmeta

ZLATA ŽIVOTIĆ
profesorica teorijskih glazbenih predmeta, savjetnica